НАСЛОВНА / Актуелно ! / Честитамо Међународни дан породице!

Честитамо Међународни дан породице!

Драги пријатељи породице,

честитамо вам 15. мај, Међународни дан породице!

Установљен 1993. године од стране Генералне скупштине Уједињених нација, Међународни дан породице треба да додатно нагласи значај природне породице као најзначајније друштвене јединице, основне ћелије сваког, па и нашег друштва, и једине средине у којој деца могу да узрастају до пуноће своје личности.

Међународни дан породице такође треба да подсети све властодршце на члан 16, став 3 Универзалне декларације о људским правима УН који гласи: “Породица је природна и фундаментална јединица друштва, и има право на заштиту државе и друштва”.

Значај породице за одрживи развој друштва се не може довољно нагласити. Напред наведена дефиниција породице је уграђена у Уставе преко стотину држава света, у којима се породица посматра као темељ, основна ћелија, фундаментална јединица, нуклеус или камен темељац друштва.

Како је приликом прославе десетогодишњице Међународног дана породице у Генералној скупштини УН речено:

“Породица је основа друштвеног реда, колевка нација и бастион цивилизације… универзална и незаменљива заједница, укорењена у људској природи…. Као колевка живота и љубави за сваку нову генерацију, породица је извор личног идентитета, самопоштовања и подршке деци. Она је и прва и најважнија учитељица живота, јединствено скројена како би децу научила интегритету, изградњи карактера, моралу, одговорности, служби и мудрости… Најважнија обавеза државе… је да поштује, брани и заштити породицу као институцију.”

У борби да Србија постане породично оријентисана држава, још једном желимо вама и вашим породицама срећан Међународни дан породице!

Ваш

Центар за заштиту породице

О Центру: Центар за заштиту породице

Центар за заштиту породице
Центар за заштиту породице посвећује свој рад одбрани фундаменталних људских права и права родитеља, деце и породице, као и активностима против даље промоције антипородичних "нових људских права".