НАСЛОВНА / Избор уредника / Када ће заштитник грађана постати заштитник породица?

Када ће заштитник грађана постати заштитник породица?

Као и прошле године, и ове је изостала права реакција заштитника права грађана Саше Јанковића поводом Међународног дана породице, установљеног од стране Уједињених нација.

Заштитник права грађана акценат ставља на насиље у породици и стиче се утисак да је то највећи проблем са којим се породице у Србији данас суочавају. Помиње се наравно и тешка економска ситуација, али саопштењем некако доминира изјава о насиљу у породици. Да се закључити да гдин Јанковић не препознаје многобројне проблеме које је потребно отклонити како би се породицама пружио квалитетан живот и како би биле заштићене од све агресивнијих антипородичних идеологија. Ту убрајамо огроман број абортуса сваке године, новине предложене у нацрту Грађанског законика као што су потпуна забрана физичког кажњавања деце од стране родитеља, легализација тзв. милосрдне смрти, односно еутаназије, легализација трговине материнством и децом у форми сурогат материнства, могућност легализације истополних заједница итд. Заштитник грађана не види проблем ни у већ усвојеним изменама Закона о заштити грађана од заразних болести према којима ће надлежне службе одузимати децу родитељима који одбију вакцинацију. Проблема изгледа нема ни у предвиђеном пребацивању лаког, брзог споразумног развода из судова у канцеларије нотара, не би ли се бракови још брже разводили. Проблем не постоји ни у дискриминацији породица при повраћају ПДВ-а на беби и дечију храну, опрему и одећу, као ни у дискриминацији породица при добијању родитељског и дечијег додатка на основу висине примања и/или вредности имовине. Када министар просвете жели да смањи и на крају укине часове веронауке у српским школама, то није повреда права на слободу вероисповести, блиско повезене са правом родитеља да одлучују о образовању своје деце. Када се у нашим школама предаје програм свеобухватног сексуалног образовања, који деци издаје сексуалну лиценцу и који грубо сексуализује нашу децу, онда ни то није проблем за заштитника грађана. Листа је подужа.

Проблем је дакле само насиље у породици. Није да га нема, нажалост. Ипак, то никако не може бити највећи проблем са којим се суочавају све наше породице. Као да се потенцирањем ове, свакако важне али не и најважније теме, жели скренути пажња са горе наведених проблема.

Овакав став заштитника грађана не чуди, јер је он ипак заштитник грађана, а не породица. Можда нам је потребна нова институција, институција заштитиника породица?

Са друге стране, заштитник грађана је далеко активнији када је у питању саопштење поводом Светског дана борбе против хомофобије, бифобијеи трансфобије, шта годи ови термини значили. Тада се пуно пажње поклања проблемима са којима се суочавају припадници ЛГБТ заједнице, па се чак и истиче застава дугиних боја на прозорима кацеларије заштитника грађана, као и прошле године. Нажалост, оваква реакција заштитника је у складу са ставовима тренутних управитеља Уједињених нација где доминирају антипородични активисти и лобисти разних антипородичних идеологија, у шта се лако може уверити свако ко посети званичан сајт УН и њених организација за заштиту људских права.

Тако се на пример наводи да „је потребно континуирано спроводити мере и активности посвећене подизању свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа“.

Центар за заштиту породице сматра да је потребно подизати свест о неопходности поштовања институције природне породице и значају природне породице као основе за напредак друштва у целини.

Нама, породичним људима, остаје да се не предајемо и да непрестано сведочимо о том значају, као и да указујемо на погубне трендове који погађају наше друштво.

др Немања Зарић

Центар за заштиту породице

О Центру: Центар за заштиту породице

Центар за заштиту породице
Центар за заштиту породице посвећује свој рад одбрани фундаменталних људских права и права родитеља, деце и породице, као и активностима против даље промоције антипородичних "нових људских права".