НАСЛОВНА / Uncategorized / Нови напад на породице – марш кроз образовни систем

Нови напад на породице – марш кроз образовни систем

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Повод за писање овог текста, у овим празничним данима, је нови напад на наше породице, најгнуснији до сада. Идеолози неолиберализма, схватајући да је у породичној Србији немогуће наметнути антипородичне идеје фронталним нападом већ дуже време систематски, на мала врата, покушавају да прогурају своје идеје. Томе сведочи и увођење уџбеника “Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу”, промовисаном 2013. године у средњим школама у Војводини, када је и започета институционална сексуализација наше деце. Овај “уџбеник” смо тада детаљно критиковали. Потези бившег заштитника грађана, а скорашњег председничког кандидата, који је сваке године 17. маја, када се обележава дан борбе против “хомофобије”, истицао заставу дугиних боја на својој канцеларији, се даље уклапају у овај организовани притисак. Посвећивање првог заседања Одбора за људска права Народне скупштине Републике Србије управо проблемима ЛГБТ популације прошле године након парламентарних избора такође сведочи у прилог овој тврдњи. Све наведено, и још много тога што се данас дешава у Србији, представља тактику “рата позиција”, односно “дугог марша кроз институције”, онако како је то дефинисао италијански комуниста Антонио Грамши. Најновији потез у овом “маршу” је заиста забрињавајући.

Наиме, група за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је фебруара месеца текуће године упутила писмо директорима основних и средњих школа, као и директорима предшколских установа у којем су наведени линкови за преузимање “Стручног упутства за примену образовних пакета за учење о теми сексуалног насиља”, као и самих образовних пакета. Наведене Образовне пакете поменута Група је развила у сарадњи са Инцест Траума Центром, невладином организацијом.

PRVI PRVI NA SKALI Porodicni dom - najopasnije mesto u modernom drustvu 2

У бројним мејловима које смо добили од просветних радника изражава се негодовање због наведеног стручног упутства и садржаја образовних пакета. Само упутство наводи да је међу децом од 10 до 18 година старости по четворо у одељењу који су доживели неки вид сексуалног насиља, те је закључено да „образовни пакети о теми сексуалног насиља над децом постају део редовног постојећег националног курикулума, односно наставног плана и програма.“

Директорима је дат налог да наведене пакете имплементирају у постојећи наставни план и програм и то у оквиру следећих предмета: српски (матерњи) језик; свет око нас; природа и друштво; физичко васпитање и школски спорт; музичко васпитање; грађанско васпитање; биологија; социологија; Устав и права грађана и психологија.

Увидом у наведене “образовне пакете” потпуно је јасно да циљ аутора није био превенција сексуалног насиља, већ увођење, на мала врата, тоталитарне индоктринације наше деце ЛГБТ и родном идеологијом, екстремним феминистичким идејама и радикалним индивидуализмом. Међу бројним примерима навешћу само неколико.

На страни 355 “Образовног пакета за учење о теми сексуалног насиља над децом за основне и средње школе” наводи се следеће: „Божа је завукао руку испод Тинине блузе, почео да откопчава и скида брусхалтер. Њој су били пријатни додири, мажење и љубљење. Уживала је у тој страсти и топлини. Тек кад је почео да завлачи руку у њене гаћице, осетила је непријатност, хтела је да га прекине. Отворила је очи и видела изнад себе Божу, свог узбуђеног и ван себе од страсти.“

Резултат слика за сексуално насиље образовни пакети

“Шта би нам на овај уџбенички материјал рекао Кривични закон Републике Србије, члан 185, став 1: “Ко малолетнику прода, прикаже или јавним излагањем или на други начин учини доступним текстове, слике, аудио-визуелне или друге предмете порнографске садржине или му прикаже порнографску представу, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци?“, пита се наш познати православни публициста гдин Владимир Димитријевић у последњем броју часописа Печат”.

слика из образовног пакета – породица уклоњена из живота детета

Даље, на страни 73 “Образовног пакета за учење о теми сексуалног насиља над децом за предшколске установе у Србији, родитеље и старатеље” наводи се : „Ако дође у посету тетка, баба, ујак или неки други члан породице и крене да те цмаче по целом лицу, у главу, љуби руку, грли, стеже – имаш право, иако то ту особу чини срећном, а теби се не свиђа у том тренутку, да се измигољиш и макнеш или кажеш `извини, али ја не бих да ме љубиш“. Аутори потпуно јасно преузимају прерогативе родитеља. Како то коментарише познати социолог, Проф. др Слободан Антонић у тексту објављеном на веб страници Фонда стратешке културе: Требало би обратити пажњу ‒ није реч о детету које има 15 година, већ о петогодишњаку. Па када ћемо моћи да их „цмачемо по целом лицу, у главу“, да их „грлимо и стежемо“ ако не тада? Не видим откуда Министарству просвете право да нашу децу учи како је насиље – и то ваљда „сексуално насиље“ (!?) – ако их бабе и тетке „цмачу“.

На страни 225 пакета за основну школу изражава се негативан став према традиционалним вредностима. Од наставника се тражи да деци у оквиру часова Природе и друштва објасне “добре и лоше стране наше традиције”, да “ученици/е не пристају на традицију која им наноси бол/штету већ знају како све могу да реагују у ситуацијама сексуалног насиља”. Које су то “негативне” традиције вероватно ће одредити аутори ових пакета.

Још је много примера који јасно указују да у питању није никаква превенција сексуалног насиља. Миша Ђурковић, у “Политици” пише: “Кад се, међутим, отворе ове позамашне књиге уочава се да је такозвана борба против насиља у породици заправо замишљена и реализована као борба за промоцију хомосексуализма и порнографије, за подстицање дечје сексуалности, за подстицање експеримената у том пољу, као и за опањкавање традиционалне породице. Око 50% материјала промовише хомосексуализам и порнографију.”

Нужно је рећи да је овакав приступ деци и омладини у супротности са Уставом и законима Србије, као и са међународним споразумима које је и Србија потписала. Поред већ поменутог Кривичног закона, крши се и Устав Републике Србије, и то у члану 43, став 5 (Родитељи и законски стараоци имају право да својој деци обезбеде верско и морално образовање у складу са својим уверењима.); члану 64, став 1 (Деца уживају људска права примерено свом узрасту и душевној зрелости.); члану 64, став 3 (Деца су заштићена од психичког, физичког, економског и сваког другог искоришћавања или злоупотребљавања.); члану 65, став 1 (Родитељи имају право и дужност да издржавају, васпитавају и образују своју децу, и у томе су равноправни.). Материјали су у супротности и са Универзалном декларацијом о људским правима, члан 26, став 3(Родитељи имају првенствено право да бирају врсту образовања за своју децу.); са Конвенцијом о правима детета, члан 14, став 2 (Стране уговорнице ће поштовати права и обавезе родитеља и, у одређеним случајевима законских старатеља, ради усмеравања детета на остваривање његовог права на начин који је у складу с развојним способностима детета.); са Међународним пактом о грађанским и политичким правима, члан 18, став 4 (Државе уговорнице овог Пакта се обавезују на поштовање слободе родитеља, односно законских старатеља, да обезбеде верско и морално васпитање своје деце у складу са својим убеђењима.).

Овакав напад на породице се и могао очекивати од шампиона либералних вредности. Питање се поставља шта ће породични људи учинити по том питању? Хоћемо ли дозволити да поред свеприсутног медијског загађивања свести наше деце сада и у школама буду индоктринирани против сопствене породице и против сопственог најбољег интереса?

Најављујемо петицију којом ћемо захтевати смену министра просвете и свих одговорних у Министарству који су дозволили да овакви “образовни” пакети угледају светлост дана, као и отворено писмо потписника петиције директорима свих предшколских установа, основних и средњиш школа у Републици Србији са захтевом да одбију имплементацију ових „образовних пакета“.

Др Немања Зарић, Центар за заштиту породице

О Центру: Центар за заштиту породице

Центар за заштиту породице
Центар за заштиту породице посвећује свој рад одбрани фундаменталних људских права и права родитеља, деце и породице, као и активностима против даље промоције антипородичних "нових људских права".

9 коментари

 1. "Nista nisam video nista cuo"

  Pa da sta jos ocekivati od naseg posrnulog drustva.ZAR NE VIDIMO DA IZ VRHA UDARAJU U TEMELJ DRUSTVA U OSNOVNU CELIJU PORODICU.Verovatno pod prisilom ucenom zapada jet to njima najpre odgovara jer nase drustvo i nasa normalna deca bi ih unazadila i lose uticala na njih u koliko budemo primljeni u tu „famoznu“ Evropu jer tamo su sve sami“ nasi dusebriznici“ koji na sve nacine pokusavaju nam „pomoci“. Ne uklapamo se mi ovakvi sa pravim vrednostima u tu sortu ali oce nas na silu na sramotu naterati da budemo svedoci propadanja sopstvene dece.

 2. Да ли можете да користите српска слова п и т, а не руска? ‘детету’ читам као ‘демему’, ‘петогодишњаку’ више личи као помешана латиница са ћирилицом ‘немо…’. да буде или т или ш писано са горњом цртом, тј. п или и писано са горњом цртом, то су наша слова. Једва сам прочитала текст.

  • Центар за заштиту породице
   Центар за заштиту породице

   Поштована,

   слова која наводите су тако видљива само у курзиву. Остатак текста је у реду. У сваком случају ћемо гледати да у будућности другачије припремимо текст.

   Хвала на сугестији.

   Центар за заштиту породице

 3. Не само родитеље, позивам и бабе и деде и сву нормалну родбину детета, да стану у одбрану своје породице. Родитељи су , не ретко, ангажовани око егзистенцијалних питања својих породица, те не примећују ту перфидност са којом се жели унети неморал и суштинско насиље над дететом. Устани Србијо, против тих назови, људских наказа, које нам отимају децу, које нам пљују по породици.

 4. Противим се болесним програмима.

 5. Ukoliko navedeni program bude prihvacen, bilo bi pametno ovom peticijom izaci pred Ustavni sud.

 6. Borimo se za opstanak naše zdrave tradicionalne porodice !!!