НАСЛОВНА / Актуелно ! / Шта пише у новом допису Министарства просвете директорима школа?

Шта пише у новом допису Министарства просвете директорима школа?

Драги пријатељи породице,

 

захваљујући забринутим директорима и наставницима који су нам се обратили за помоћ, преносимо у целости данашње писмо Министарства просвете упућеног директорима основних школа и предшколских установа у Србији :

„ДИРЕКТОРУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ДИРЕКТОРУ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

 

Поштовани,

 

Група за заштиту од насиља и дискриминације, која је у саставу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са невладиним сектором, припремила је и проследила школама и предшколским установама Образовне пакете за учење о теми сексуалног насиља у образовно- васпитним установама, који имају за циљ оснаживање свих учесника у образовно-васпитном процесу да препознајају и реагују на овај вид насиља.

У вези са Образовним пакетима пристигао је одређени број предлога и сугестија, који се односе на њихов садржај и препоручени начин реализације садржаја.

Како је овом министарству драгоцено мишљење родитеља, запослених у образовно-васпитним установама, као и других учесника и познавалаца процеса и делатности образовања и васпитања, одлучено је да достављени предлози и сугестије буду узети у разматрање.

У том смислу, Образовни пакети биће предмет преиспитивања, а пре свега имајући у виду узрасне карактеристике и шири контекст у којем дете, односно ученик одраста, учи и развија се.

Свим образовно-васпитним установама доставићемо прецизно упутство о коришћењу предложених садржаја, уважавајући аутономију установе да у складу са друштвеним окружењем и сопственом стручном проценом у већој или мањој мери угради у наставне јединице и део препоручених садржаја. Мишљења смо да ћемо ревидирањем појединих делова у духу наше културе и традиције, али уважавајући принцип нулте толеранције према било којем облику насиља, постићи жељени циљ, који је оцењен као неоспоран.

До завршетка процеса преиспитивања и достављања ревидираног упутства, односно Образовних пакета, установе обустављају претходно започете активности које се односе на њихову примену.

 

С поштовањем,

Министарство просвете, науке и технолошког развоја“

 

У писму се јасно наводи да ће „образовни“ пакети бити преиспитани, што уз ранија саопштења Министарства просвете значи да ће се садржај ревидирати. На ово не пристајемо!

У тренутку објављивања овог текста, преко 9500 људи је потписало нашу Петицију којом захтевају да се спорни материјали у потпуности одбаце.

Настављамо са притисцима докле год Министарство званично не одустане у потпуности од ових антипородичних материјала.

Центар за заштиту породице

О Центру: Центар за заштиту породице

Центар за заштиту породице
Центар за заштиту породице посвећује свој рад одбрани фундаменталних људских права и права родитеља, деце и породице, као и активностима против даље промоције антипородичних "нових људских права".