НАСЛОВНА / Актуелно ! / Светски дан борбе против СИДЕ – прећутане чињенице
MSM-HIV-world-aids-day-infographic-2014

Светски дан борбе против СИДЕ – прећутане чињенице

Данас је Светски дан борбе против СИДЕ. Време је да дежурни душебрижници окаче црвену траку и набаце тужан израз лица. И да ништа даље од тога, као и увек, не ураде, нити да укажу на чињенице везане за преношење ове неизлечиве болести.

Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC) прошле године су у Европи регистрована нових 142000 болесника нфицираних ХИВ-ом, што представља рекорд свих времена [1]. Иако је много учињено на увођењу различитих видова терапија како би оболели имали што пристојнији и достојанственији живот, чињеница је да ове бројке указују да нешто озбиљно не ваља са планом и програмом сузбијања ове инфекције.

Извештај ECDC-a јасно показује да је најучесталији пут преношења ХИВ-а у Европи хомогенитални контакт, односно да је најугроженија група тзв. MSM – men who have sex with men – мушкарци који имају секс са мушкарцима. Ова популација је такође једина у земљама Европске уније код којих постоји непрестан пораст новоинфицираних ХИВ-ом. У Немачкој је број инфицираних међу геј и бисексуалном популацијом порастао за 50% у последњој деценији. Док је 2005. удео инфицираних у МСМ популацији износио 30%, у 2014. години је износио чак 42%.

Јасно је да хомосексуално понашање скопчано са изразитим здравственим ризиком. Ипак, на данашњи дан се о овој чињеници неће говорити, ни писати, али ће се говорити и писати о дискриминацији према особама са ХИВ/СИДОМ. Неће се заговарати праве мере за сузбијање ширења инфекције, али ће се деци предавати свеобухватно сексуално образовање у коме ће учити да је хомосексуалност сасвим у реду, да је анални сексуални однос потпуно нормалан, да је промискуитет ствар избора итд.

Уместо овако погубних идеја, можда је потребно ризичним групама подићи издвајања за обавезно здравствено осигурање; можда евентуалне трошкове лечења у случају да се инфицирају треба да плаћају из свог џепа, уместо да они који немају ризичне сексуалне односе плаћају за њих; свакако нам треба забрана промоције идеологије хомосексуализма малолетницима, док програми образовања о репродуктивном здрављу треба да износе чињенице, а не да сексуализују нашу децу и промовишу непостојећа сексуална права.

 

Приредио др Немања Зарић, Центар за заштиту породице

 

 

Упутница:

[1] HIV/AIDS surveillance in Europe 2014 [PDF]

 

О Центру: Центар за заштиту породице

Центар за заштиту породице
Центар за заштиту породице посвећује свој рад одбрани фундаменталних људских права и права родитеља, деце и породице, као и активностима против даље промоције антипородичних "нових људских права".